IHANA KAMALA MAKKARATALO – 50 VUOTTA STADIN SYDÄMESSÄ

Makkaratalo on puhuttanut helsinkiläisiä ja jakanut mielipiteitä jo viisikymmentä vuotta. Sitä on vaadittu purettavaksi, se on voittanut kilpailuja kaupungin rumimmasta rakennuksesta, mutta sitä on myös puolustettu vimmatusti purkamisuhan alla. Viljo Revellin ja Heikki Castrénin suunnittelema Kaivokadun ja Keskuskadun kulmassa oleva liikerakennus päätettiin lopulta suojella 2005 ja hyvä niin.

Makkaratalo on vakiinnuttanut paikkansa helsinkiläisenä maamerkkinä ja tapaamispaikkana rautatieasemaa vastapäätä. Makkaratalossa toimii kauppakeskus Citycenter, joka on päivittäin jopa 15 000 keskustassa kulkevan matkan varrella.

1900-luku

Makkaratalo on osa City-Centerin aluetta, jolla on liikepaikkana pitkät perinteet. Jo 1900-luvun alussa Keskuskatu 6, Kaivokatu 8 (nykyinen Citycenter) ja Aleksanterinkatu 21 (Hermes) muodostivat yhtenäisen kauppapaikkakokonaisuuden. Kaivokadun ja Aleksanterinkadun yhdistävä käytävä, kauppakuja, valmistui 1910.

1960-luku

Alueen viisi kiinteistöä muodostivat Soopeli-nimisen liikekorttelin, jonka omistajat antoivat alueen kehittämisen arkkitehti Viljo Revellin tehtäväksi. Syntyi suunnitelma kolmelle tontille ulottuvasta City-Centeristä, jonka ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt osa valmistui 1967. Pysäköintitilat oli sijoitettu liiketilojen yläpuolelle kolmanteen kerrokseen, joka oli Suomessa ennennäkemätön ratkaisu. Nimimerkki Kari julkaisi Helsingin Sanomissa pilakuvan, jossa pysäköintitason reuna oli piirretty jättiläismäiseksi makkaraksi. Pian City-Centeriä alettiin kutsua kansan suussa Makkarataloksi. 1967 valmistui myös Asematunneli.

1990-luvun loppu

Makkaratalo siirtyi Spondan omistukseen 1999. Visiona oli kehittää liikekorttelista ja sen lähiympäristöstä Helsingin ydinkeskustaan uusi vetovoimainen palvelukeskus. Seuraavana vuonna Sponda osti myös Aleksanterinkadun ja Keskuskadun kulmassa sijaitsevan Hermes-kiinteistön.

2000-luku

Makkaratalon laajennus ja uudistustyöt aloitettiin 2006. Vuotta aikaisemmin Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Keskustakadulta kolmannen kerroksen pysäköintialueelle johtavat ajorampit saa purkaa, mutta muilta osin talo makkaroineen suojellaan. Keskuskadun autoliikenne siirrettiin maan alle ja ajoramppien tilalle tuli lasinen julkisivu. Makkaratalon sisälle rakennettiin kaikki kerrokset läpäisevä valoaukko, atrium. Remontti valmistui 2013.

2017

Makkaratalo täyttää viisikymmentä vuotta. Uudistetussa Makkaratalossa toimii kauppakeskus Citycenter, jossa on yli 60 liikettä. Citycenteriin kuuluu Makkaratalon lisäksi osa Asematunnelia ja Eliel Saarisen suunnittelema Saarisen talo rakennuksen sisäpihalla eli Saarisen pihalla sekä Keskuskadulta Aleksanterinkadulle ulottuva Aleksi-Hermes-kiinteistö.

Sponda Oyj

Sponda Oyj Kauppakeskus Citycenterin omistaa Sponda Oyj. Spondan toimistotilat ja kauppakeskuskiinteistöt sijaitsevat Suomen suurimmissa kaupungeissa. Toiminta-ajatuksena Spondalla on omistaa, vuokrata ja kehittää toimistotiloja, liiketiloja ja kauppakeskuksia toimintaympäristöiksi, jotka luovat edellytykset asiakkaiden menestykselle. Yritys luo aktiivisesti alan parhaita käytäntöjä innovatiivisilla ja asiakaslähtöisillä ratkaisuilla ja toimii vastuullisesti ympäristön ja kaupunkikuvan kehittäjänä.

© CITYCENTER 2016

OIKEUDET MUUTOKSIIN PIDÄTETÄÄN.
HISTORIAKUVAT: HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO